BULGARİSTAN PLOVDİV

BULGARİSTAN Plovdiv
Avrupa'yı Asya ile, Kuzey'i Güney ile bağlayarak önemli yol kavşağı teşkil eden Plovdiv, büyük imkanlar ve geleceği ile önemli bir ekonomi merkezidir.’ Plovdiv'in 70 km güneyinde, ülkenin en prestijli kış turizminin yapıldığı yer olan Pamporovo bulunmakta. 100–110 km güneyinde ise sınır kapısı açılması beklenen Yunanistan sınırı yer almaktadır. Şehir, uluslararası Belgrad – Sofya – İstanbul tren yolunun istasyon merkezidir.


18 belediyeden 13'ünde boş devlet tarım arazisi var. Bunların arasından en çok 5 bin 970 dekar ile Karlovo belediyesi önde geliyor. İlde 5 bin 870 yatak kapasitesi ile 40 otel ve motel mevcut. Bunlardan en büyükleri olan Trimontsium–Prenses, Maritsa, Novotel, Sankt Peterburg ve Bulgaria Plovdiv'te yer almakta. Bölgede ülkemizdeki en önemli iki termal tedavi merkezleri bulunuyor. Hisar'da birçok termal maden kaynak ve modern tedavi teçhizat ile sindirim, bağırsak ve böbrek hastalıkları iyileştirme tesisleri var. Nareçenski bani, biraz daha ılık suyuyla periferik sinir sistem tedavisi için uygundur. İnsanların sağlığı için bölgede 20 hastane 4 bin 500 yatak ile hizmet vermekte.


Plovdiv'de mevcut altı yüksek eğitim kurumlarında yılda yaklaşık 30 bin öğrenci eğitim görmektedir. Altı üniversitenin isimleri şunlar: ''Paisiy Hilendarski'' Plovdiv Üniversitesi, Müzik ve Dans Sanat Akademisi, Tıp Enstitüsü, Teknik Üniversite, Yüksek Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü, Yüksek Gıda Sanayi Enstitüsü.


Plovdiv, çok eskiye dayanan bir şehir olduğu için Trak, Roma, Bizans, Osmanlı ve Bulgarlar'ın geçmişine ait eserleri bulmak mümkün. Plovdiv'de altı tepe meşhurdur. Bunlardan üçü birbirine çok yakın ve Timontsium adı verilen tepelerdir. Günümüze intikal eden isimlerini söyle sayabiliriz: Nebet tepe, Cambaz tepe, Cendem tepe, Sahat tepe, Bunarcık ve Taksim. Bunların bazıları üzerinde ''Stari grad'' dendiği eskiye ait ev ve yapılar vardır. ''Stari grad''ın içine girenler geçmişi bire bir yaşıyor gibi bir izlenimle karşı karşıya kalır. Burada en önemli eserlerden bazıları şunlar: Roma zamanından kalma Amfitiyatro, Etnograf müzesi, Balaban evi vs. 1975 yılındaki kazılarda Romalılara ait stadyum keşfedildi.


www.bulgaristanegitim.com.tr
0541 213 41 97 0543 236 23 15
msn destek info@bulgaristanegitim.com.tr
bulgaristan@msn.com