BULGARİSTAN ÖĞRENCİ HAYATI !!!

ÖSS kapısında bekleyen milyonlarca öğrenci için artık yeni umut kapısı Bulgaristan'da üniversite eğitimi almak olmuş durumda. Özellikle Bulgaristan'daki okulların YÖK tarafından tanınıyor olması (denklik veriliyor anlamına gelmez), ülkemize olan yakınlığı, eğitim ücretlerinin ekonomik olması, yaşam maliyetlerinin Türkiye'den çok daha ucuz olması gerek öğrencileri, gerekse de velileri bu ülkedeki eğitimi araştırmaya yönlendirmektedir.Daha düne kadar soğuk kış günlerinde yakacak kömür dahi bulamayan yoksul halkı, yolsuzluk skandallarına batmış politikacıları, sokak ortasında yaşanan faili meçhul cinayetler ve mafyasıyla özdeşleşen, tek geliri turizm ve tarımcılık olan ve Avrupa ile Asya'yı birleştiren bu küçük ülke, Bulgaristan, 21. yüzyılın hemen başında AB trenine binmesiyle artık bambaşka diyarlara yolculuk ederek farklı bir kimliğe bürünmüştü durumda. Bulgaristan Avrupa Birliği’ne girdikten sonra öğrenim alanında da çok yol kat etmiştir. Özellikle Türkiye, Yunanistan, Rusya, Romanya, Makedonya ve Sırbistan’da çok sayıda öğrenci gelmektedir. Şuan, Türkiye’den 10 kat küçük ancak kütüphane sayısı Türkiye’nin 10 katı olan Bulgaristan’da okur-yazarlık oranı %99 un üzerinde. En önemli eğitim şehirlerinin başında Sofya olup onu Varna ve Pleven izlemektedir.
Yaşam GiderleriBulgar Para BirimiLev (telaffuz: lef), Bulgaristan'ın para birimidir. 100 stotinkaya bölünmüştür. Antik Bulgarcada "lev", "arslan" demekti.Levin, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği tam üyesi olduğu 2007 yılıdan itibaren yavaş yavaş Euroya geçeceği, 2009 sonunda da levin resmen yürürlükten kalkacağı kararlaştırılmıştır.
Bir Öğrencinin Aylık Tahmini GiderleriKonaklama ve yiyecek, içecek yaşam giderleri: 200 - 300 EuroBir dönemlik kitap ve araç gereç giderleri yaklaşık: 50 Euro Bir otobüs bileti: 0,35 Euro'dur (fakat öğrenciler 50 Euro’a yıllık ulaşım kartları çıkartabilirler)


msn destek : bulgaristan@msn.com
bulgaristanegitimdanismanligi@hotmail.com
TEL: 0543 -236 -23 15 - 0541 -213- 41 97

Ofis Tel : 0338 214 99 00

Adres : NEFİSE SULTAN MAH.2 İSTAYON CAD NO : 25 / 2 KARAMAN

Bulgaristan Ofis Tel : 0035 989 43 581 90